€ 19,45
Zoek je een volle, intense rode wijn dan ga je hier plezier aan beleven. Een voorgaande jaargang van deze wijn (2016) heeft 93 Parker punten en een 9- in de Wijngids 2020 ontvangen. Afkomstig van biologische landbouw. De wijnranken zijn meer dan een halve eeuw oud wat de kwaliteit van de druiven en de wijn ten goede komt. De wijn is deels in roestvrij stalen tanks en deels op Frans eikenhout gerijpt. Wijn met veel persoonlijkheid, die nu op dronk is, maar ook nog kan worden opgelegd. Goede prijs-kwaliteit verhouding.
€ 19,75
De wijn heeft een dieprode kleur met paarse gloed, in de neus een explosie van rood en zwart fruit en impressies van tijm, rozemarijn en een hint van caramel. Dit alles komt in de mond samen met fijne tannines die de wijn structuur gegeven. Een door de pers (Hamersma, Robert Parker) geprezen wijn. De wijn heeft geen hout “gezien”. De wijnmaker, Eric Saurel, heeft zicht tot doel gesteld om een wijn te produceren die een pure expressie is van de druiven en van zijn gunstig gelegen wijngaard bij het wijndorp Vacqueyras.
€ 20,25
Met de 2.400 flessen die er jaarlijks van deze exclusieve wijn wordt geproduceerd moeten we het als wijnliefhebbers van deze wereld doen. De druivenranken zijn meer dan 50 jaar geleden aangeplant op een gunstig gelegen wijngaard in de heuvels rond Cairanne. Na de vinificatie heeft de wijn zich gedurende 20 maanden in acht eikenhouten vaten (228 liter) kunnen ontwikkelen. Intens rode kleur, kruidige expressieve neus, mondvullende smaak met stevige, rijpe tannine, veel alcohol, nieuw eiken, cassis en bramen. Beschaafd peperig in de lange, minerale en kruidige afdronk. 94 Parkerpunten, een 9 in de Wijngids 2020.
€ 21,95
Alégrio is de Provençaalse naam voor vreugde. En dat is precies wat je ervaart als je deze bleekgele dessertwijn proeft. Naast het karakteristieke aroma van de muskaatdruif vinden we florale tonen (rozenblaadjes, viooltjes), honing en een verfrissende mineraliteit. Zoet, maar niet té zoet. Te gebruiken als aperitief maar ook als begeleider bij een zoet-gekruide kipgerechten met vijgen en dadels. En natuurlijk bij een chocolade dessert. De jaargang 2014 wordt door wijntijdschrift Decanter bekroond met 93 van 100 punten. Een wijn met een geweldige bewaarpotentie: 20 tot 30 jaar.
€ 29,95
Een topper uit de Zuidelijke Rhône. 100% Syrah. Met impressies van zwart fruit (braam, zwarte bes), vanilletonen, cederhout, specerijen (zwarte peper). Het karakter van de wijn wordt mede bepaald door de lange rijping op nieuw eikenhouten vaten (24 maanden). Een uitgelezen begeleider van o.a. hazenpeper, vegetarische herfstschotels, gegrild vlees en stevige kaasplank.
€ 38,95
De intens robijnrode kleur voorspelt een intense smaakervaring. In de neus impressies van framboos, zoethout en vanille. In de mond komen deze aroma’s terug samen met elegante en zachte tannines. En… de belofte van een intense smaakervaring wordt helemaal waargemaakt. Een heel passende begeleider van entrecote of van een stevige wild schotel. Le Clos is afkomstig van de gelijknamige wijngaard, een perceel vlakbij de wijnmakerij van Montirius. De bodem is gelaagd en bestaat uit zand, diverse soorten klei, zandsteen en kalksteen. De wijnranken zijn 25 jaar oud en de opbrengst is beperkt to 15 hectoliter per hectare. De wijn is gevinifieerd en gerijpt in betonnen vaten en heeft geen eikenhout gezien. De verdere ontwikkeling van de wijn vindt op fles plaats. Nu te drinken maar desgewenst nog tot 2026 op te leggen.
€ 25,95
Complex en gul. Zoals het een wijn van de Viognier-druif uit het gebied Condrieu betaamt zult u zeggen. Maar… deze wijn is afkomstig van de Zuidelijke Rhône. Toch heeft hij de statuur van een top viognier uit Condrieu, de bakermat van dit type wijnen. Met deze witte wijn van streng geselecteerde druiven, vergisting op grote nieuw eikenhouten vaten en een rijping van 18 maanden heeft wijnmaker Jean-Marc Autran (opnieuw) een indrukwekkend visitekaartje afgegeven. Een gastronomische wijn avant la lettre.
€ 17,85
Een fijne Rhônewijn geproduceerd door het "5 sterren domein" van de familie Saurel. Eric Saurel en dochter Justine werken volgens de principes van de bio-dynamische wijnbouw om zeker te zijn van de absolute puurheid van het fruit en de expressie van het terroir. Juist daarom worden er in het wijngoed ook geen houten vaten gebruikt. Na de vergisting ontwikkelt de wijn zich gedurende een jaar. Het resultaat is een pure wijn met, naast de pure (rood) fruit impressies ook smoky en kruidige tonen. Een mooie wijn om zo te drinken, maar ook met licht maaltijden.
€ 33,95
Het vlaggenschip van Jean-Pierre Boisson en zijn dochter, wijnmaakster Emilie. Elisabeth Chambellan bracht in 1777 door haar huwelijk met Jean-Louis Boisson de wijngaarden in de familie. Gemaakt van 95% Grenache van 100 jaar oude wijnranken. En verder: alle twaalf andere druivensoorten die zijn toegestaan voor een Châteauneuf du Pape wijn. Aromatisch, complex, rijp rood fruit, zachte specerijen in de neus. Krachtig en omvangrijk in de mond met smaken van zwart en rood fruit, chocolade, spicy, zoethout en zijdezachte tannines. Lange afdronk. Zonder twijfel een wijn met karakter.
€ 22,00
De kleur van de wijn is intens robijnrood, bijna donker. In de neus zwarte kers en specerijen (kruidnagel, zoethout, spicy). Een vol mondgevoel, waarbij de specerijen naast het zwarte fruit een duidelijke plaats innemen. De naam, maar ook het karakter, van deze wijn verwijzen naar de Noord-Rhône waar de Syrah ook wel Serine genoemd wordt. Master of Wine Cees van Casteren over de Serine: "Absoluut top. Met een aromapallet van paars fruit en Crozes-kruidigheid. Wijn met veel terroir, elegante body, nobele tannine en heerlijke fraîcheur". Hij heeft de wijn opgenomen in zijn Wijngids 2020 met een rapportcijfer 9!
€ 24,95
Een beauty. Het bouquet wordt gekenmerkt door aroma’s van rijpe zwarte kers, kruidigheid en nieuw leer. In de mond impressies van bosbes, aardbei en cederhout. Gigondas is, na Châteauneuf du Pape, de tweede cru in de Zuidelijke Rhône. Het karakter van de wijnen uit deze beide gebieden komt overeen: nadruk op zwart fruit en kruidigheid; vaak geheel of gedeeltelijk op hout gerijpt. Deze wijn heeft 24 maanden op eikenhouten vaten gerijpt en is uitermate geschikt om nog verder te laten ontwikkelen op de fles.
€ 22,00
Een mondstrelende wijn met impressies van rood fruit (kers, aardbei, framboos) en specerijen (zoethout) die in aangenaam zachte tannines zijn “ingepakt”. De druivensoort is Grenache (100%), de ranken zijn 55 jaar oud, en de wijngaard is door Justine Saurel, de jongste wijnmaker van de familie, tot Jardin Secret omgedoopt. Een genietwijn op zich, afkomstig van biologisch-dynamische wijnbouw.
€ 19,45
Topwijn afkomstig van de wijngaarden boven het wijndorp Sablet. Een rijp bouquet met aroma’s en smaken van zwart fruit (kers, bosbes, braam), maar ook van vanille, zoethout en koffie. De wijn is in balans, gelaagd en heeft een lange afdronk. Uitgelezen wijn als begeleider van een kruidige wild- of vleesmaaltijd. Wijnmaker Jean-Marc Autran maakt zijn prima reputatie met deze wijn meer dan waar. Ook naar het oordeel van het panel van Nederlandse Masters of Wine die de jaargang 2016 van deze wijn met een 9 beoordelen en hem opnamen in De Wijngids 2020 met de 400 beste wijnen beneden € 25,00.
€ 18,55
Les Brigands = De Bandieten. Je moet bandietenlef hebben als wijnmaker om een “grote” wijn als deze te maken met druiven die afkomstig zijn van de vlakkere percelen van de Rhône-vallei. Bandiet Céline Barbaud van Domaine des Favards heeft dat lef, ze heeft de oude ranken met beperkte opbrengst van hoge kwaliteit niet vervangen door jonge meer productieve aanplant. Verder heeft ze geïnvesteerd in gecertificeerd biologische wijnbouw, handmatige oogst, 12 maanden rijping van de wijn in barriques. Het resultaat is een wijn van klasse: intense aroma’s en smaken van rijp, bijna jammy, fruit, specerijen en duidelijke houttonen. Dit alles in evenwicht en met een eindeloos lange afdronk. In bandietentaal: een wijn die je niet kunt laten liggen. Hoewel: als je hem eenmaal te pakken hebt, kun je hem rustig nog een paar jaar laten liggen. Wordt hij niet slechter van.
€ 17,00
De wijngaard ligt op een heuvel met de naam Pierreux en heeft een bodem van kalkrijke klei, precies de grondsoort waarin de Chardonnay wijnranken heel goed gedijen. Deze biologische wijn uit de Drôme is op jonge houten vaten vergist en heeft zich op zijn gistcellen kunnen ontwikkelen hetgeen heeft geresulteerd in een romige wijn met veel finesse. In de neus impressies van brioche, wit fruit, honing en vanille. Het mondgevoel is filmend met een frisse finale in de afdronk. Nu op dronk en zeer genietbaar met zijn jonge charme. De wijn zal zich echter de komende jaren nog ontwikkelen op fles.
Niet op voorraad
Denis Vinson, eigenaar van Domaine du Moulin, maakt wijnen die typisch zijn voor de streek Vinsobres. De aanplant is voornamelijk Grenache en Syrah, handmatige oogst, traditionele wijnbereiding, de wijngaarden liggen op hellingen te midden van bossen, lavendel en truffels. Dat vind je terug in deze wijn die een gastronomisch tintje heeft, verpakt in elegantie en aromatische finesse. Naast het gulle verse verse rode fruit proef je een hint van provençaalse kruiden en vanille. Ook van de oogst 2020 heeft Vinson weer prachtwijn gemaakt.
€ 27,85
Deze Châteauneuf du Pape illustreert de huisstijl van Domaine du Père Caboche met zijn elegante en feminine karakter. Aardbeien, zwarte bes, florale tonen (viooltjes, sinaasappelbloesem) en spicy zijn de impressies die deze wijn oproept. De tannines zijn zacht. Er is dus genoeg te ontdekken in deze charmante en sensuele wijn. Wijnjournalist Jebb Dunnock, die de wijn waardeert met 95 punten (van de 100), zegt over deze wijn: "It's a Rockstar in the making".
€ 12,75
Domaine du Père Caboche heeft wijngaarden binnen de grenzen van het Châteauneuf du Pape gebied. Deze leveren de druiven voor de wijn die de titel van het dorp mag dragen. De wijngaarden net buiten dit beroemde gebied mogen geen Châteauneuf heten, maar dragen de minder prestigieuze naam Côtes du Rhône. De CdR van Père Caboche zal zowel de ervaren wijnliefhebber als de beginner charmeren met zijn rijpe fruittonen en kruidigheid. Wat mij betreft noemen we deze wijn petit châteauneuf. Wijnmaakster Emilie Boisson heeft gebroken met de traditie van volle tanninerijke wijnen die jaren moeten ouderen voordat je ze kunt drinken. Haar wijn is gemaakt om relatief jong te genieten. Niet de kracht maar de elegantie en finesse voorop.
€ 18,90
De druiven zijn afkomstig van de hoogst gelegen wijngaarden in de Rhône-vallei, met de hand geplukt en zorgvuldig gevinifieerd en gerijpt in 20 jaar oude eikenhouten vaten. Kenmerkend voor de Grangeneuve zijn de impressies van sappig donker fruit (zwarte kers en blauwe bes), aangevuld met aardse en kruidige aroma's. De fijne mooi versmolten tannines in deze krachtige wijn maken het drinken ervan tot een aangenaam en aanhoudend avontuur. Nu op dronk. Het Amerikaanse tijdschrift Decanter waardeert de jaargang 2017 met 93 van de 100 punten.
€ 12,50
Een goede Côtes du Rhône is onontbeerlijk in het leven. Net als die jeans die je eigenlijk al te lang draagt of een warme deken in een koude winternacht. De overeenkomst tussen al die onontbeerlijke zaken: het biedt eenvoudig plezier, comfort en genot. De La Grange van Piaugier is een prototype Côtes du Rhône. Dit is het soort wijn waarvan je er maar gelijk twee meebrengt naar een feestje. Je drinkt het met vlees van de grill of barbecue; maar jezelf even terugtrekken met je glas en een stuk brood met kaas is ook een optie.
€ 11,25
Biologische wijn, een witte Côtes du Rhône volgens het boekje: rijk van geur en smaak. Zoals je mag verwachten van een blend van de aromatische druivensoorten Marsanne, Rousanne en Viognier. En de frissere druif Clairette zorgt voor de goede balans. In de neus rijpe appel, peer en perzik, florale tonen zoals lelie en acacia. In de mond impressies van exotisch fruit zoals banaan en rijpe ananas. Voor veel Nederlanders geen onbekende wijn, het is namelijk een hit bij de gasten op de naast Domaine des Favards gelegen camping.
€ 22,75
Charles en Joseph zijn de beide zonen van de familie Vinson. Hoe noem je dan het vlaggenschip van je ambachtelijke wijnmakerij? Precies…, en je zet de koppies van de beide kereltjes op het etiket. Deze wijn heeft alles wat je van een topwijn uit Vinsobres mag verwachten: hartigheid, zoetheid (kersen-compote), stevige tannines, rijping (op kleine eikenhouten vaten gedurende een jaar). Ideale begeleider van wild stoofpot. Ps. Charles en Joseph zijn ondertussen twintigers die in het familiebedrijf werkzaam zijn.
€ 8,80
Rosé heb je in verschillende stijlen: van licht en fruitig tot complex. Deze is licht en fruitig. Een waar je mee kunt aankomen bij een picnic of barbecue of gewoon op het terras, geen gedoe. Licht, een mondvol rood fruit (of is het delicaat snoepgoed), fris en verleidelijk. Cool!!!
€ 12,40
Chardonnay, 100%. De wijn is afkomstig uit de relatief koele en hooggelegen wijngaarden in de Baronnie. Met een expressieve neus die wordt gedomineerd door florale aroma’s. Zuiver in de mond met frisse impressies van rijp citrusfruit en appel, de wijn heeft een goede balans. Het fruit en de frisse zuren zijn verweven met het licht boterige dat Chardonnay verdraagt. Verleidelijk mooi gemaakt door een wijnmaakster die haar vorming heeft gehad in het heartland van de Chardonnay, Bourgogne.