€ 12,75
Domaine du Père Caboche heeft wijngaarden binnen de grenzen van het Châteauneuf du Pape gebied. Deze leveren de druiven voor de wijn die de titel van het dorp mag dragen. De wijngaarden net buiten dit beroemde gebied mogen geen Châteauneuf heten, maar dragen de minder prestigieuze naam Côtes du Rhône. De CdR van Père Caboche zal zowel de ervaren wijnliefhebber als de beginner charmeren met zijn rijpe fruittonen en kruidigheid. Wat mij betreft noemen we deze wijn petit châteauneuf. Wijnmaakster Emilie Boisson heeft gebroken met de traditie van volle tanninerijke wijnen die jaren moeten ouderen voordat je ze kunt drinken. Haar wijn is gemaakt om relatief jong te genieten. Niet de kracht maar de elegantie en finesse voorop.
€ 18,55
Les Brigands = De Bandieten. Je moet bandietenlef hebben als wijnmaker om een “grote” wijn als deze te maken met druiven die afkomstig zijn van de vlakkere percelen van de Rhône-vallei. Bandiet Céline Barbaud van Domaine des Favards heeft dat lef, ze heeft de oude ranken met beperkte opbrengst van hoge kwaliteit niet vervangen door jonge meer productieve aanplant. Verder heeft ze geïnvesteerd in gecertificeerd biologische wijnbouw, handmatige oogst, 12 maanden rijping van de wijn in barriques. Het resultaat is een wijn van klasse: intense aroma’s en smaken van rijp, bijna jammy, fruit, specerijen en duidelijke houttonen. Dit alles in evenwicht en met een eindeloos lange afdronk. In bandietentaal: een wijn die je niet kunt laten liggen. Hoewel: als je hem eenmaal te pakken hebt, kun je hem rustig nog een paar jaar laten liggen. Wordt hij niet slechter van.